SOYUT İMAJ VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK BİRLİKTELİĞİ

SOYUT İMAJ VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK BİRLİKTELİĞİ

Kişilerin duygu ve tecrübeleriyle algıladığı imaj türüne soyut imaj adı verilir. Günümüzde tüketiciler, sayısız seçenek arasından karar vermek ve kendi satın alımlarını kolaylaştırmak için duygu ve deneyimlerine göre davranmaya başladılar. Bir kurum imajı oluşturma sürecinde hedef kitlenin duygusal ihtiyaçlarına da önem verilmesi gerektiği soyut imaj kavramının gerekliliğini ortaya koyar. Güçlü bir kurum imajı; oluşturulmak istenen tüm imaj kavramlarının birlikteliğidir.

Soyut İmaj Kavramı

Bobbie Gee “Creating A Million Dollar Image For Your Business”adlı kitabın da duygusal bir bağ kurmak amacıyla bir işletme de güçlü imaj yaratmak için 4 unsurun olması gerektiğinden bahseder.

  • İletişim için gerekli dengeli bir iç iletişim
  • Görselliğe dayalı bir dış imaj
  • Çalışanlara yönelik iç imaj
  • Müşterilerle duygusal bağlantı için soyut imaj oluşturma çalışmaları gereklidir.

Etkili bir kurum imajı yaratmak için 4 unsurun birbiriyle bir düzen içinde ilerlemesi gerekir. Müşterilerin işletme hakkında duygu ve düşüncelerini içeren soyut imaj işletme üzerinde uzun vade de daha önemli bir etki bırakır.

Takım çalışması…

Soyut İmaj için Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışmaları Neden Olmalı?

Küreselleşmeyle birlikte işletmelerde de birçok değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişimler işletmeyi sadece üretim yapan ve kar eden yerlerden çıkarmış müşteri odaklı ve onlar için çabalayan kuruluşlar olarak yer almalarını sağlamıştır. Soyut imaj çalışmaları üzerine çalışan işletmeler için müşteri üzerinde yaratılacak algı çalışmalarında sosyal sorumluluk sahibi bir işletme olmanın önemi büyüktür.

İşletmeler rekabet avantajı elde etmek, farklılık yaratmak için sosyal bir misyon da bulmalıdır. Sosyal sorumluluk bilincine sahip olmak önemli bir farklılaşma göstergesi olarak diğer işletmelerden ayrılır. Sadece iyi bir kar oranına sahip olmak işletmelerin piyasadaki asıl varoluş amacına etki etmez. Bir işletme toplumsal bir misyon çevresinde çevresine de hizmet etmelidir.

Sosyal Sorumluluğun Tüketici İçin Anlamı

Bilinçli tüketici bir ürün satın almak istediğinde dar alanda; fiyat, kalite ve hizmet unsurlarıyla ilgilenir. Fakat geniş çerçeve de o kuruluşun çevreye karşı hangi alanlarda sorumlu olup olmadığıyla da ilgilenebilmektedir.

Günümüzde bilinçli potansiyel tüketici satın alma kararlarını, kurumların sosyal bilincine göre de vermektedirler. Sorumluluğa ve çevreye olan ilgi giderek artmaktadır. Tüketiciler, kötü ürün veya hizmet ile karşılaştığında kolayca vazgeçebiliyorken sosyal sorumluluk kalitesi düşük olan ve işletme ile tutarsız bir durumun edinildiği noktalarda da bu satın alımı gerçekleştirmemektedirler.Sosyal sorumluluk çalışmaları kurum imajını geliştirmede ve satın alımlarda bağlılığı arttırmada etkili bir araç olmaya devam edecektir.

iş dünyası…

Soyut İmaj Nedir?

Soyut imaj, duyguların içinde yer aldığı her türlü bağdır. İş hayatında başarı hedef kitlenin duygularının önem vermekten geçer. Günümüzde kurumsal sosyal sorumluluk mantığını benimseyen kurum ve işletmeler, müşteriler üstünden benimsenen soyut imajı doğru hedef kitle üzerine yerleştirip sorumluluk anlayışı ile birleştirir.

Sosyal Sorumluluğun İmaj Katkısı Nedir?

Sosyal sorumluluk; bir işletmenin toplumun beklentileri dikkate alarak uygun ekonomik koşullar altında, yasal, kurum kimliğine uygun çalışma politikasıdır. Toplum refahını önemseyen koruyucu faaliyetlerdir. Günümüz de sosyal bilincin artış gösterdiği 2000’li yıllarla birlikte uzun vadede etkili bir kurum imajı yaratmak için, işletmelerin, kurum ve kuruluşların sosyal sorumluluk anlayışına sahip olması gerekir. Sosyal sorumluluk bilincine sahip işletmeler güven duyulan yer olarak müşteri algısında yer edinir. Güçlü bir imaj elde edinilmesini kolaylaştırır. 

İşletmeler Sosyal Sorumlu Bir Şirket Algısını Nasıl İfade Etmeliler?

İşletmeler çevreye karşı sorumlu olarak algılanmak istediklerinde; çevreye karşı hassas oldukları ile ilgili bilgi verici duyurumlarda bulunmalı ve bunları taahhüt altına almalılardır. Üretilen her ürünün çevre duyarlılığının kontrolünü sağlamalı ve olası etkileri üzerinde çalışmalılardır. Benimsediği sosyal sorumluluk alanında yeni gelişmeleri takip ederek iş yapış yöntemlerini de geliştirebilmelilerdir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s