DİJİTAL ÇAĞDA

DİJİTAL ÇAĞDA ÖĞRENİM BECERİLERİ

Dijital bilgi nedir? Dijital bilgi birbirinden farklı fakat birbirine bağımlı iki bileşenden oluşur. İçerik ve beceri. İçeriği becerilerden ayıramayız çünkü entelektüel becerilerin geliştirilmesini teşvik eden içeriktir.

Beceriler ve İçerik

İçerik nedir? İçerik belli birtakım olguları, ilkeleri, düşünceleri, tanımlamaları, bir işin ya da durumun sürecinin bir plan dahiline yazımı veya anlatımını içerir. Günümüzde birçok eğitmen içerik açısından son iyi eğitilmiş, öğrettikleri konu alanına hakim kişilerden oluşur. Beceri gelişiminde uzmanlık sahibi olmak ise farklı bir eğitim ve bilgi gerektirir. 

Beceriyi kendi içinde tanımlarken bir beceriye sahibim ya da bir beceriye sahip değilim şeklinde söyleyemeyiz. Beceriler ve yeterliliklerle ilgili tanımlamalar yaparken acemi, orta düzey, uzman ve usta gibi terimlerden söz edilir. Beceri sürekli ve düzenli alıştırma ve uygulama gerektirir. 

ÖĞRENME
ÖĞRENME BECERİLERİMİZ

Becerilerde içerikler gibi bir varış noktası yoktur. Burada önemli olan eğitmenlerin öğrencilere sağladığı birtakım becerilerle onlara yardımcı olacak yardımcı düşünsel becerilerin geliştirilmesinin de aynı oranda olup olmadığını araştırmaktır. Bilgi toplumu olarak yaşadığımız bu evrede kendimizde olan ve doğru bir şekilde kullanmamız gereken birtakım becerilerin de farkında olmalıyız.

İletişim Becerileri

Geleneksel beceri olarak adlandırılan okuma, konuşma, net, kurallara uygun bir şekilde yazabilme gibi yeteneklerimize artık sosyal medya ve iletişim becerilerini de eklemeliyiz. Bir görselin anlatımı, bir başarı konuşmasını video haline getirip YouTube’da paylaşma becerisi, fikirlerini duyurmak için geniş kitlelere ulaşma çabası, farklı görüşleri değerlendirmek, doğru şekilde bilgi paylaşmak için artık iyi bir İnternet kullanma becerisine sahip olmamız gerekmektedir.

Kendi Kendine Öğrenme Becerisi

Bu beceri herhangi bir konuda neyi ne kadar bilme ihtiyacınız olduğuna odaklanmak ve o bilgiyi nerede bulacağınızı çözümleyebilme sorumluluğunu kendi üzerine almak demektir. Bilgi sürekli değişen ve gelişen bir sistem içinde yer alır. Öğrenme ihtiyacımız için belli alanlarda uzmanlaşmış eğitimciler vardır. Bize gerekli olan, tüm eğitimciler içinden bize gerekli olanı seçerek uygun eğitimci bulmak ve istediğimiz bilgiyi almak için bir eğitim planına sahip olmamızdır. 

Etik ve Sorumluluk

İnformal olarak tanımlanan tüm sosyal ağlarda internette bulunduğumuz her an güven inşa etmek için de sorumluyuz. Özellikle farklı kimselerin yer aldığı bu platformlarda kendi hedeflerimize ulaşmak için büyük ölçüde başkalarına da güvenmemiz gerekir. Sorumluluk duygusu ve etik sosyal medyada da herkesin uyum içinde yer almasını sağlar.

Takım Çalışması

Çalışanlar kendi işlerinde ve diğer kişi ve kurumlarla sürekli iş birliği ve bilgi paylaşımında bulunurlar. Küçük şirketlerde çalışanların birbirlerine yakın çalışmaları, örgüt için de aynı vizyona sahip olmaları beklenir. Çalışan herkes çalışma arkadaşlarıyla, müşterileriyle veya ortaklarıyla hem sanal olarak hem de iş birliği içerisinde nasıl çalışacaklarını bilmelidir. Kolektif bilginin birleştirilmesi problem çözme, bir işin uygulama görevlerinin yerine getirilmesi takım çalışması ve esneklik becerilerine sahip olmayı gerektirir. Dolayısıyla bunların hepsine bir de düşünme becerileri eklenmektedir.

Düşünme Becerileri Nedir ve Neden Önemlidir?

Eleştirel düşünme, inovatif yaklaşımlar, problem çözme, özgün olma, strateji oluşturma kavramlarının hepsi düşünme becerileri adı altında işlenir. Bilgi toplumunda gereken en önemli becerilerden biridir. Bu beceriler sadece yönetim kademelerinde görev yapanlar için geçerli değildir. Ticaretle uğraşan kişiler, girişimciler, Akademik ortamda veya bir kamu dairesinde çalışanlar belli standart kalıpları izlemek yerine olası bir sorunla karşılaştıklarında anında problem çözücü de olmalıdırlar.

Bu düşünme becerilerin bir kısmı büyük oranda bilgi tabanlı sorunların çözümü ile teknolojiye bağlıdır ve kullanımı dijital uzmanlık becerisi gerektirir. Dijital beceri, belli düşünsel ve teknik becerilerin geçerli uzmanlık alanının içerisinde harmanlanması ile ortaya çıkar. Radyologların MR sonuçlarını okuyup analiz etmesi, çeşitli dijital veri programları bizi birçok teknik bilgiye uzmanlık dahilinde ulaştıran dijital bilgi becerisi içinde sayılabilir. 

DİJİTAL ÖĞRENME
ONLINE ÖĞRENİYORUM

Beceriyi Kendimizde Nasıl Yetkin Hale Getirebiliriz?

  • Belirli bir beceriyi uzmanlık düzeyinde edinebilmek ve tutarlı bir şekilde kullanabilmek için öğrenilen bilgi ile yoğun uygulama yapılması gerekir.
  • Beceriler küçük aşamalarla öğrenilir. Uzmanlık düzeyine yaklaştıkça seviyeler artar, bir problem anlama ve çözme becerisi büyür.
  • Becerilerin hızlı ve etkin bir şekilde öğrenilmesi için, düzenli anlık geri bildirim almaları gerekir. 
  • Beceri bir öğretmenin, bir koçun veya bir teknolojinin yardımı olmadan kişinin bile isteyerek deneme-yanılma yolu seçmesiyle de öğrenilebilir. Buradaki en önemli eşik uygun öğrenme ve öğretme yöntem ve teknolojilerinin kullanılmasıdır.
  • İçerik, farklı medyaları doğru kullanarak da çok etkili bir şekilde verilebilir. Beceri geliştirme ise, mutlaka belli öğretme yaklaşımlarının ve teknolojilerinin işe koşulmasını gerektirir.

Dijital çağın içerisinde iş ve günlük yaşam etkinliklerimiz bize entelektüel ve pratik becerileri geliştirebilmemiz için fırsatlar sunar. Esnek çalışma saatleri, uzaktan öğrenme fırsatları, online kurslar ile de kendimizi sürekli geliştirmeye ihtiyaç duyarız. Ancak bu, yalnızca içerik aktarımıyla başarılabilecek bir şey değildir. 

Alanında yetkin öğretmenler ve öğretim elemanlarının uzmanlık becerisi ile öğrencilerinin hangi becerilere ihtiyaç duydukları, öğrenilmek istenilen konuya bilginin uygunluğu, beceri gelişimini sağlayacak etkinliklerin varlığı ve kaynaklar dahilinde sağlanan geri bildirim ile öğrenciye sağlanabilecek becerilerin doğru değerlendirme çalışmaları da bir arada düşünülerek sunulmalıdır.
 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s