MOTİVASYON VE VERİMLİLİK

MOTİVASYON VE VERİMLİLİK EN İYİ ARKADAŞTIR

Araştırmaya göre insanları hedeflerine ulaşmaya en çok maddi ödüller, tebrikler, kişisel ilerlemeler ve yarışmalar sağlamaktadır. Çoğu insan teşvikler ve motivasyon hakkında çalışanın işin daha iyisini yapmasını adına onlara bir ödül verilmesini düşünüyor ancak bilim, finansal kazanımların başarı için yetersiz motivasyon olduğunu söylemektedir.

Gerçek Motivasyon 

İlerleme! New York Times Bestseller yazarı Daniel Pink: “Bizi Motive Eden Nedenler Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler” başlığı adı altında insan motivasyonuyla ilgili otuz yıllık bilimsel araştırma yapmış ve gerçek motivasyon kavramının kişinin ancak ve ancak kendi kişisel ilerleme çabalarıyla olabileceğini anlatmak istemiştir. Bilim kendimizi ve başkalarını nasıl motive edeceğinizle ilgili bize ipuçları verir. İşte motivasyonunuzu geliştirmek için bazı ipuçları.

motivasyon
Yaşasın başardım…

Küçük Galibiyetler Kendini Motive Eder

Finansal teşviklerin en iyi motivasyon türü olduğunu düşünürüz fakat Daniel Pink bu görüşün modası geçmiş olduğunu savunuyor. Daniel Pink yazılarında: “Genellikle, bir şeyi ödüllendirirseniz, daha fazlasını elde edersiniz. Bir şeyi cezalandırırsan daha az alırsın. Ve işletmelerimiz son 150 yıldır bu tür bir motivasyon planına dayanıyor.” der.

İnsanın kendi yaşamlarımızı yönlendirmesi, öğrenmesi ve yeni şeyler yaratma ihtiyacı, yüksek performans ve memnuniyetin sırrıdır. İlerlemenin kahramanı olarak küçük kazançların gücünden yararlanılmalıdır. Meslektaşlarınızla, eşinizle veya kendinizi motive etmeye çalışarak ilerlemeyi göz ardı etmemek için bir kontrol listesi hazırlayabilirsiniz.

Motivasyon İçin Yapılacaklar Listesi Nedir?

Yapılacaklar listenizi yapmak için daha önce yapmış olduklarınızla başlayın. Daha fazlasını yapmadan önce, kaydettiğiniz ilerlemeyi kontrol etmek için küçük bir tören yapın. Kendinize belli saatler içerisinde verilecek bir ödül sunun. Bu bir yemek, kitap veya yürüyüş olabilir. Kendiniz ve ekibiniz için puan tabloları hazırlayın, büyük bir projenin ortasında olduğunuzda ne durumda olduğunuzu görebilirsiniz. 

Takım arkadaşlarınız ile konuşurken ne yapacaklarını söylemek yerine şimdiden yaptıkları hakkında konuşun. Bir iltifat edin ve zaten belirli görevlerini vurgulayın. Her zaman sonuca ne kadar az kaldığını değil ne kadar ileri gittikleri hakkında konuşun. Sadece küçük kazançları kutlamaya başlayın ve büyük kayıplarınızı durdurmaya çalışın.

Kendini Motive Eden Konuşma Yarat

Kafanda nasıl bir ses var? Düşüncelerimiz gizlidir ve bu aslında iyi bir şeydir. Aklımızda gerçeklikten daha çok acımasız olabiliyoruz fakat sorun şu ki, doğru bir motivasyon için düşüncelerimiz önem taşımaktadır. Kendine soru sor? Düşünceleriniz eylemlerinize uygun mu? Düşüncelerinizi yayınlamak iyi olur mu? Bizler motivasyonumuzu inciten kötü alışkanlıklara sahibiz.

Sigara içmek, kötü yemek, egzersiz yapmamak, fazla çalışmak, az çalışmak, yalan söylemek, alkol almak, kaybetmek, dedikodu, organize olamamak, şikayet etmek, başlamak ama tamamlamamak, sorunları göz ardı etmek gibi alışkanlıklarımız düşüncelerimiz ve eylemlerimizin birbiriyle nasıl bağlantılı olduğunu açıklamaktadır. Bunlar için zihninde kendi davranış değişimini yarat ve ona motivasyon ekleyebilirsin.

Beyin En Çok Ne Söylediğimize İnanır

Shad Helmstetter “Kendinizle Konuşurken Söylenecekler” kitabında düşüncelerimizin programlandığını savunmaktadır. Kendimize anlattığımız fikirler, doğru olup olmadığına inandığımız inançları deneyimlerle öğreniyor ve düşüncelerimizle bu bilgileri programlıyoruz. Aksini düşündüğümüz de de sonuç değişmiyor beyin yine o düşünceyi programlamaya devam ediyor.

Burada önemli olan düşünce irademizi pozitif yönde tutmaya çalışmak. Kendimize söylediğimiz sınırlayıcı inançlar motivasyonumuzu etkileyebilir. Ben …. iyi değilim. Ben asla …tarzı cümleler ile beynimizi çalıştırıyorsak üretken olmanız mümkün değildir. Bunun için ne söylediğimize dikkat etmemiz gerekir. Bazen düşüncelerimize kendi gerçekliğini sınırlayıcı dilekler gelir.

Dileklerin Sınırlandırılması Nedir?

Gelecekteki olası bir durumun eksikliklerimizden kaynaklanacağını ve olmamasını düşünmektir. Farkında olmadan süreç içerisinde insanlar cümlelerinin başına “keşke” kelimesini getirerek bu düşünceyi oluşturmaya başlarlar. Bu gibi durumlar içimizde var olan olası motivasyon isteğimizi kısıtlar.

  • Keşke ben daha genç olsaydım,
  • Keşke daha zayıf olsaydım,
  • Keşke daha uzun olsaydım,
  • Keşke daha zengin olsaydım,
  • Keşke daha komik olsaydım.
  • Herhangi bir sınırlama isteğiniz olduğunda 

Keşke…kelimesi ile başlayan bir cümleyi, her şey daha iyi olurdu …şeklinde değiştirirseniz sınırlayıcı inançlarınızı bir seviye değiştirebilirsiniz. Yol gösterici olabilir.

verimlilik
keşkeler iyi ki olsun!

Şimdi Değişim Zamanı

Kendi kendine konuşarak motivasyonunu nasıl 5 adımda değiştirebilirsin? Dr. Helmstetter kendi kendimize konuşmamızın kendi düşünce yapımızı ve motivasyonumuzu etkilediğini savunmaktadır. 

Olumsuzu Kabul Etme

Yapamam ...” Kendi gerçekleriniz ve sınırlama dilekleriniz kendiniz hakkında kabul ettiğiniz mevcut olumsuz fikirlerdir.

Olumsuzu Değiştirme İhtiyacı

Yapmam gerek…”, “Yapmam gereken…” “Umarım”. Burası şimdi olduğumuz yerdir. Bu yer sınırlanmış dileklerimizi değiştirmeye çalışmaktır.

Değişime Karar Verme

Artık …” Bu cümleyi kurarken sahip olduğumuz sınırlayıcı inançları değiştirmeye karar vermiş olmaktayız.

Daha İyi Ol

Ben …” Kendi adınızla başladığınız her yeni cümle yeni bir öz-vizyon ve özgün konseptinizi yaratır.

İsteğini Evrensel Beyana Sun

Bu …” Kendi inancınız ile etrafınızdaki dünyayı değiştirmeyi taahhüt et.  Ancak değişime bağlı kalmak işin en zor kısımdır. Bunun için kafa sesinizi değiştirmelisiniz. Kafa sesinizi düşünün. Bu ses, gerçek hayatta kullandığınız ses gibi mi? Kendinle konuştuğun gibi başka biriyle konuşur musun?

Bu sorulara göz atın ve kendinle ilgili 7 gün eylem çalışması yapın. Kendinle konuştuğun zaman, nereyi düşlüyorsun? Bunları not edip bu düşünceleri 5 adımda anında değiştirebilir ve eski-yeni inançlarını inceleyebilirsin.

Kendini Motive Etmeyi Seç

Seçme şansımız var. Ve bunu yapmaya sadece siz karar verebilirsiniz. Bu sebeple kendimizi heyecanlandırmak için hepimizin ritüellere, rutinlere ve alışkanlıklara ihtiyacı vardır. Bu bir toplantıdan, önemli bir tarihten veya bir olaydan önce yaptığımız herhangi bir şey olabilir. Böylece önce ruhunu mutlu ederek kendini motive etmeye başlayabilirsin. Son olarak daima üretken olmayı deneyin! Verimlilik ve motivasyon en iyi iki arkadaştır.  
 

  • Liderlik,
  • Verimlilik,
  • Motivasyon,
  • İletişim,
  • Kişisel gelişim
  • Motivasyon

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s