Alışveriş merkezleri rekabetin hızla arttığı iş dünyasında kendisine rakip gördüğü AVM’leri de gözlemleyerek ürün veya hizmetlerinden yararlanan müşterinin tatmininden çok müşterilerin nasıl seçim yaparak kendisine geldiğini öğrenmek istemişlerdir. Bu istek yönetimin müşteri değeri oluşturmada önemini her daim ön planda tutulmasını sağlar.
Müşteriler kendilerini en iyi hissettiren AVM’lerden ürün ya da hizmeti satın almak istemektedir. AVM’ler satın alınan ürün veya hizmetlerine bu değeri konumlandırarak müşteri zihninde yer edinmeye çalışırlar. Peter Doyle değer kavramı ile söylediği sözünü şu şekilde açıklar; “Değer, ürün ya da hizmetin sözü geçen bu ihtiyaçları karşılayabilmesine yönelik müşterinin tahminidir.”

Müşteri Değeri Nedir?
Müşteri değeri, müşterilerin bir ürün kullanımı ya da bir hizmetten yararlanma durumunda içgüdüsel olarak neye sahip olmak istediklerinin anlaşılmasıdır. Rakiplerin mal veya hizmetlerine göre kendi müşterilerinde bıraktığı izlenimdir. Müşteri değeri müşterinin bir kuruluş üzerinde algılanan değeridir. Bir kuruluş müşterinin algıladığı değerin düzeyini satın alma öncesi müşterinin beklentileri ile müşteriye verilen ürün veya hizmetin değerlemesinde önceden oluşmuş beklentilerle birlikte ele alır ve kendi müşteri değerini oluşturur.
Müşteri Değeri Nasıl Belirlenir?
Müşteri değeri kalite ve fiyat gibi unsurları tek başına değerlendirmez. Müşteriye sağladığı fayda ve ilgili ürün veya hizmetin maliyetleri ile de birlikte değerlendirilir. Müşterilerin değer algısı kendi içinde görecelidir. Her bir müşterinin sahip olduğu sosyoekonomik, kültürel ve demografik özellikleri farklılık gösterir.
Bir alışveriş merkezinin bu farklılıkları bir arada tutması müşterilerin kendisine sağladığı yaşam boyu değerinin ölçülmesine ve yönetilmesine olanak sağlar. Bu şekilde yeni potansiyel müşteri oluşturma ve onları elde tutabilme stratejileri geliştirirken mevcut müşterileri için nelerin yapılması gerektiğini kolaylıkla öngörür. Müşteri değeri verme stratejisine odaklanılarak güçlü müşteri memnuniyeti oluşturmak ve ihtiyaçlara uygun müşteri yaratmaki çevre adına kültürel etkinlik değeri sağlamak büyük önem taşır.
AVM’ler Müşteri Değeri Oluşturmak İçin Ne Yapar?
AVM’ler farklı hedef kitleleri bir arada tutan yerdir. Kendine özgü etkinlikleri ve rakiplerinden farklı yönde geliştirebildikleri iş planlamaları ile müşterilerle olan ilişkilerini yoğunlaştırır. Artarak devam eden satın alma davranışları oluşturur. AVM’nin lokasyonu mağaza karması, hijyen ve güvenliği müşterinin zihninde çift taraflı (olumlu yada olumsuz) bir etki bırakabilir. Müşterinin alışveriş merkezinde yaşadığı her yeni ve iyi deneyim zihninde konumlandırdığı alanı çekici kılmaya yeter. Bu yönü ile bakıldığında müşteri değeri oluşturma anlamında etkinlikler çoğu insanın keyifli vakit geçirilen en sosyal yer olarak belirttikleri AVM’ler için de büyük öneme sahiptir.
Sosyal Sorumluluk Projeleri Etkinlikleri
Güvenlik, hijyen ve deneyim bir alışveriş merkezi için olmazsa olmaz üç unsuru barındırır. Günümüzde sosyal sorumluluk projeleri de AVM’lerde bir etkinlik olarak değerlendirilebilmekte. Bu projeler AVM’lerin yaşam boyu müşteri değeri oluşturma da önemli bir rol model pozisyonu almalarını sağlar. Ayrıca bu projelerin de AVM içerisinde kurumun kimliğine uygun şekilde yapılması gerekmekte.

Sosyal sorumluluk adı altında gerçekleştirilmek istenen her türlü etkinliğin kurumun ya da firmanın reklamının ön planda olmadığı etkinlikler olmasına dikkat edilmelidir. Çok sayıda reklam ve halkla ilişkiler çalışması kurumun imaj ve kimliğine zarar verebilmekte. Bu durum müşteri algısında da insanların duygularını sömürerek etkinlik yapılıyor imajı verebilir. Reklam algısından uzak yaratılabilen projeler her zaman daha fazla önem arz eder.
Sosyal sorumluluk projeleri etkinliklerinde mesajın doğru yer,
doğru zaman ve doğru hedef kitle kriterlerine uygun verilmiş olması önem taşımaktadır.
İnsanlar artık topluma katkı sağlayan ve sosyal sorumluluk düşüncesini
çevresine ve kimliğine yansıtan işletmeleri tercih etmektedir. Bu yüzden
AVM’ler yapılan her etkinliğin belli bir amaca hizmet ettiğini düşünerek
etkinliklerini planlamalı. Etkinliklerin toplumsal yararı ve sağladığı müşteri
değeri birlikte kurumsal sürdürülebilirliğe de destek
verilebiliyor olması, yakın gelecekte görülebilecek bir çok değişime karşı yol
gösterici bir kılavuz olacaktır.
- Alışveriş
- Müşteri değeri,
- Etkinlik,
- AVM,
- Alışveriş merkezi,
- Sosyal sorumluluk,
- Proje
- Popüler Yazılar