Princeton Üniversitesi’nde yapılan araştırmaların birinde “dinlediğimiz hikayelerin beyin aktivitesi” ile ilgili bir çalışma ile yansıtıcı metaforu kullanılmış. Bir aparat yardımıyla dinleyicilerin beyin aktivitesi konuşmacıların aktivitesine yansıtılmış. Bu esna da, hikaye içerisinde okuyucuların ne kadar, hikaye ile bağ kurabildiklerine bakmışlar. Eğer okuyucu bağlantı kurabilir ise o hikayenin o kişi de daha iyi anlama, kabul edilebilirlik ve güven hissi oluşturduğunu kabul etmişler.
Hikayelerin güven ürettiği bir gerçek fakat bunu sıradan bir hikaye olarak anlatırsanız bu güvenin tutmama ihtimalini düşünmemiz gereklidir. Dinleyicinin zihninde bütünlük oluşturma özelliği sağlayabilmeliyiz.
Hikayelerle ilgili en iyi ve kalıplaşmış unsurlardan ilk’i tamamen size özgü olmasıdır. Benzersizliğiniz piyasa içerisinde daha iyi konumlanacaktır.
Marka hikayenizi oluştururken büyük resme bir bakın.
- Bu işi neden oluşturdunuz?
- Kime ve ne için hizmet etmek istiyorsunuz?
- Bu hizmetin ortaya çıkışı nedeni nedir?
- Nasıl bir boşluk gördünüz?
Vereceğiniz her cevap size marka hikayenizi oluşturmanıza yakınlaştıracaktır. Ancak iyi bir hikaye piyasaya ideallerinizi doğru anlatabilmenize yardımcı olur. Hikayenizi benzersiz yapan sizin zihninizden dökülen kelimelerdir. Çok hızlı konuşabilir, heyecanlanabilir veya çok düşünceli bir sunum yapabilirsiniz. Ama anlatmak istediğiniz bir hikaye vardır ve bu sizin içinizden geliyordur. Hikayelerinizin anlatış biçimi ve özgünlüğü sadece sizi yansıtır.
Marka hikayenizi oluşturmadan önce ikinci unsur olarak müşterileri tanımaya ne dersiniz? Bu konu çok karmaşık bir yapıdadır. Demografik bilgiler dışında müşterilerinizin davranışlarını motivasyonunu marka ile yaşadığı deneyimi bilmek size daha kalıcı bir marka hikayesi sunacaktır.
Hikaye daima basit olmalıdır. Temel kavramlar belirlendiğinde bu yol daha kolay ilerler.
Sorun, çözüm ve başarının bulunduğu bir marka hikayesi şablonu çıkarmak yeterlidir. Bir problemin çözümü ve başarıya ulaştıran heyecanı paylaşmalısınız. Detaylar hoşumuza gider fakat karmaşık modeller marka hikayesine taşınamaz. Sadeliğe ihtiyaç vardır.
Hikaye, markanın orada bulunma sebebini açıklar.
Markanız neden var? Niye sizi tercih etsinler? Bu soruları gerçek bir hikaye ile cevaplayabiliyor olmalısınız.
Hikaye, müşterilerle bağlantı kurmaktır.
Marka hikayesi markanın kendisi ile ilgili değildir. Müşteri zihnini hedefleyen ve bu hikaye yardımıyla müşterilerinizle daha kolay bağlantıya geçişi sağlayan bir yoludur. Hedeflediğin müşteri ile bağlantı kurduğunda, ardından güven gelir ve müşteriler bir ürün değil hikayenin bir bölümünü satın alarak onun içinde bulunmak ister. Hikaye markanın görünen yüzünün çerçevesidir. Yanıltıcı olmamalıdır. En önemli temel değer marka hikayenizin müşteriniz de yaşamasıdır. Deneyim çağı içerisindeyiz. Hikayenizi deneyimletin ve zihinlerde canlı tutmaya çaba gösterin.