MENTORİNG

MENTÖRÜM SENSİN

Mentör kavramının dilimizde İngilizceden yerleşmiş olduğu bilinse de; kelime kökenini mitolojiden alır. Homeros, Odysseus (Odesa) İthaka Kral’ı Ulysses’in savaşa gitmeden önce oğlu Telemachus’u en yakın arkadaşı olan Mentor’a emanet ettiğini anlatır. Bu dönem içerisinde mentör, kralın oğlunu en iyi şekilde eğitmiş ve yetiştirmiştir.

Bu uygulama ile mentörlük iş dünyasında herhangi bir konuda deneyimli ve bilgili olan bir kişinin daha az deneyim ve bilgiye sahip olan bir kişiye rehberlik etmesine yardım eder. Mentörlük ilişkisinin gerçekleşmesi için belirli bir uzmanlık alanına sahip olunması gerekmektedir. Bu kişi yaşlı veya genç olabilir önemli olan uzmanlığını ve deneyimlerini aktarabilmesidir.

Mentörlük İlişkisi Bireye Ne Sağlar?

Mentör ile eğitim alan kişiyi Mentii adı verilmektedir. Bu çift yönlü karşılıklı etkileşime dayalı yöntemdir.

Özellikler yeni mezun kişiler; mentörlerin deneyimlerinden yararlanarak daha az hata yapmayı öğrenmektedir. Kişiler İsteklerine yönelik kariyer planlama becerileri kazanabilmektedir. Öte yandan mentörler de her farklı mentii çalışması ile sahip oldukları bilgileri pekiştirme olanağı elde etmektedir. Her yeni mentii ile tanışmak onların farklı fikirlerinden yararlanmak mentörün de sürekli kendini yenileyebilmesi ve geliştirmesine olanak sağlar.

MENTÖR BİREY
MENTÖRLÜK ÇALIŞMALARI

İş yaşamın da mentörlük çalışmaları ise; Bir kurum da çalışanların kendi iç potansiyellerini ortaya çıkarmaya yol göstericidir. İş dışında bir hobi çerçevesinde de becerilerin gelişmesinin yararları imgelenir. Kişinin bulunduğu pozisyonda kendini geliştirmesini hedefler. Onu olması gereken en yüksek kapasiteye taşır.

Bir mentör’ün sahip olması gereken en önemli iki özelliği konuşma becerisi ve üretkenliktir.

1 – Bir mentör iyi bir iletişim Becerisine sahip olmalıdır

Mentörlüğün büyük bir kısmı konuşma becerileri ve diğer kişilerle iyi iletişim kurabilme üzerindedir.

Mentör mentii adayı ile iletişime geçer, Mentörlük sözleşmesini hazırlar, Uygun mentörlük modellerini düzenler, kişiye uygun hedef belirler, Aktif dinleme becerilerini ön plana çıkartarak kişiye açık uçlu sorular sorar ve cevaplarını yönlendirir.

2 – Olayları birbirleri ile ilişkilendirerek üretkenlik sağlamalıdır.

Mentör’ün bir durumdan diğerine yönlendirilebilen genel niteliklerin geliştirilmesine vurgu yapar. Empati kurabilme, problem çözme yeteneği, iş birliği bunun içerisinde yer alır.

Mentörlük İlişkisi Süreci Nasıl İşler?

MENTÖRLÜK SÜRECİ
MENTÖRLÜK AŞAMALARI

Genel hatlarıyla giriş, gelişme ve sonuç adı altında ana üç aşaması bulunur, Mentör’ün işleyiş tarzına göre bunlar değişim gösterebilir.

1 – Mentörlüğe Giriş İlişkisinde;

1 ve 2. görüşmeleri kapsar. Hazırlık olarak adlandırılan mentör ve mentinin arasında gerçekleşen bir sözleşme formu üzerinden belirlenmiş sorumluluklar açıklanır.

Bunlar genelde;

  • Menti’nin rolü, görev ve sorumlulukları
  • Mentör’ün sorumluklukları
  • İlişkinin süresi, görüşme sıklığı ve görüşme aracı (online veya yüzyüze)
  • Menti’nin hedefinin ne olduğudur.

2 – Mentörlükte Gelişim İlişkisi;

Hazırlık aşamasında belli talepleri ve öncelikleri netleştiren mentor – menti çiftleri bilgi ve deneyim paylaşımında bulunarak hedefe yönelik sonuçlar almaya başlar. Bu süreçte her iki tarafta anlatılan olayları inceler, farklı veya benzer deneyimlerini paylaşır ve farklı bakış açıları geliştirir.

3 – Mentörlükte Sonuç İlişkisi

MENTÖRLÜK İŞLEYİŞİ
TERSİNE MENTÖRLÜK KAVRAMI

Mentör ve menti ilişkisinin başlangıç ve sonuç arasındaki süreç gelişimi ve hedefe ulaşabilme becerisi değerlendirilir.

Tersine Mentörlük

Günümüzde özellikle dijital dünyayı her alanda çok sık kullanabiliyor olmamızın gerekliliği X, Y, Z jenerasyonu arasında bazen uçurumlara sebep olabilmektedir. İşte durumda Tersine Mentörlük adı verilen bu kavram X jenerasyonu üst düzey bir çalışana bu alanda yardımcı olabilmek için imdadına yetişiyor. Y kuşağından bir başlangıç seviye çalışanı yaygın şekilde X kuşak olarak görülen deneyimli bir yöneticiye yeni teknolojiye dair kullandığı bilgilerini aktarabilmektedir. Bu uygulamanın ilk ilham kaynağı General Electiric eski CEO’su Jack Welch’dir. Welch 90’larda GE yönetimine internet ve yeni teknolojiler hakkında genç nesilden danışmanlık aldırmıştır.

Yeni nesil çalışanların üst düzey yöneticilerle bir araya gelerek yeni medya, dijital pazarlama konularında mentörluk yaptığı bu çalışma iki taraf içinde eğitici ve yakınlaştırıcı bir uygulamadır. İş ortamında kuşaklararası çatışmayı dayanışmaya çevirmek, çalışan bağlılığını arttırmak, kurumsal öğrenmeyi zenginleştirmek ülkemizde de sıklıkla görülebilen önemli bir bir mentör – mentii ilişkisi içerisinde yer almaktadır.

  • Mentör 
  • Liderlik,
  • Uzmanlık,
  • İletişim,
  • İşletme
  • Liderlik

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s