Dijital çağ bilginin teknoloji sayesinde yaygınlaştığı, hızla paylaşılabilir olduğu, toplumun her alanında hızla gelişme gösterdiği bir çağdır. Dijitalleşme ile birlikte bilgi yoğun bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Dinamik ve durağan tüm bilgilerin bir arada yeniden evrimleştiği görülür. Bilgi kendine özgü kurallar aracılığı ile yeni bir karaktere dönüşür. Tüm bu bilgileri harmanlayıp yazılım dediğimiz teknolojiler ve yöntemlerle var olan bilgi yeniden oluşur. Teknolojinin hayatımıza etkileri ile işlevselliğin pratik kullanımı insanlara yeni iş alanları yaratmıştır. Bunlardan biri de karşımıza “Dijital Girişimcilik ve E-Ticaret” olarak çıkar.
Dijital Girişimci E-Ticaret’in Alt Yapısını Oluşturur

Dijital Girişimcilik; teknoloji sayesinde karşımıza çıkan fırsatların geleneksel girişimcilik modellerini değiştirerek müşteri ve paydaşlar arası yeni ilişkilere vurgunun yapıldığı dijital iş modelinin gerçekleştirilmesidir. E-ticaret, dijital reklamcılık, sosyal medya, veri yönetimi, mobil ve bulut çözümleri teknolojileri gibi dijital teknolojiler tüm dünya genelinde iş stratejilerinin değişmesine yol açmaktadır.
E-Ticaret; bir takım yazılımlarla desteklenmiş tamamen dijital ortamda çevrimiçi pazarlanan, teslim edilen ve değerlendirilen 7/24 ürün ve hizmet üreten sanal bir ortamda gerçekleşen bir iş şeklidir.
Dijital Girişimci Özellikleri
- Dinamizmin yüksek olduğu bu ortamda kişiselleştirilmiş ürün veya hizmete odaklı çalışır,
- Farklara odaklanır,
- Teknolojiye hakimdir,
- Yeniliği takip eder,
- AR-GE’e önem verir.
Dijital girişimcilik ile birlikte günümüzde ticaretin elektronik dönüşümü olarak adlandırılan E-Ticaret yaygınlaşmış bütünleşmiş pazarlama yöntemlerini dijital pazarlama alanında kullanan şirketlerin, firmaların zamandan tasarruf ettikleri, müşteri potansiyelini arttırmadan da ürünlerini her an satabilecekleri yeni bir iş kanalı yaratılmıştır.
E-Ticaret Nedir?

E-Ticaret; ürün ve hizmetin üretimden satışa (üretim, tanıtım, satış, sigorta, lojistik-gümrük, ödeme ve destek) işlemlerinin internet kullanılarak yapılmasıdır. E-Ticaret mağazasının fiziksel bir mağazaya oranla daha fazla çarpan etkisiyle para kazandığı bir gerçektir. E-Ticaret satıcı ve alıcının şeffaf ve tam rekabete yakın bir ortamda her an kaynakların daha etkin kullanımı ile para kazanımına ve toplumsal refah artışına katkı sağlar.
İnternet ile birlikte iş dünyasına giren E-Ticaret; işletmelerin iş yapış şeklini de değiştirmiştir.
- Elektronikleşme ile; fiyat listeleri, sipariş formları gibi bilgilere anında ulaşılabilirlik sağlanmıştır.
- Bilgiye her yerden ulaşılabilme imkanı ile üretici ve tüketici arasında güncel hareketlilik yaratır.
- Farklı çalışma grupları ile birlikte her yerden çalışabilme olanağı verir.
- Tüketiciye yönelik reklam çalışmalarının sanal ortamda da yapılabilmesi müşteri ile karşılıklı etkileşim sağlar.
- Hızlı ve etkin müşteri ilişkileri kurulumu ile müşteriyi daha çabuk satışa yönlendirir.
- E-Ticaret; tüm sipariş kontrolünün, tedarik sürecinin, ve stok durumunun, bankacılık ödeme sistemlerinin tek bir kanal üzerinden yapıldığı işletmeye hız ve tasarrufun arttırıldığı bir iş alanı yaratır.
Doğru Kurgulanmış Bir E-Ticaret Sitesi İşletmeye ve Müşteriye Önemli Avantajlar Sağlar

- Hesaplıdır, Sanal alışverişin fiziksel bir mağaza kirası, personel gideri, masraflar yoktur.
- Hızlıdır, Belli bir yere ulaşım gerektirmez sadece ürünü beklemek gerekir. Ne zaman geleceği, siparişin nerede olduğu ise bilgilendirmeler ile müşteriye ulaştırılır.
- Güvenlidir, Bir çok online sitede uygulamaya giden sanal kart kullanımı ile güvenli alışveriş yöntemi sağlar.
- Eğlencelidir, her şeyi bulabiliriz. Online sergi gibi düşünülebilir.
- Küreseldir, dünyanın bir ucundaki mağazaya tek tıkla ulaşılabilir.
Türkiye’de 54 milyon internet kullanıcısı ve 51 milyon sosyal medya kullanıcısı vardır. Almanya’nın endüstri 5’e başladığı ve halen endüstri 4.0’a geçemediğimiz “entegre olmaya çabaladığımız” bu devirde e-ticaret kavramı işletmeler için yeni ve uzun bir yoldur. Dijital dönüşüm her alanda olmalıdır ve kaçınılmazdır.
- Marka,
- girişimcilik,
- Gelecek tasarımı,
- eticaret,
- djital girişimcilik