KRİZ VE KRİZE KARŞILIK STRATEJİLER

KRİZ VE KRİZE KARŞILIK STRATEJİLER

Kriz, işletmeler için beklenmedikleri anda meydana gelen, olası sonuçlar karşısında kendilerini yakalayan ani ve olumsuz sonuçları içeren potansiyel tehdittir.

Kriz, Bir işletmenin tüm organizasyonundaki hedef ve işleyiş biçimini tehdit eder. Acil karar verilmesini gerektirir.  İşletmeyi tehdit eden unsurlar bir organizasyon içinde önlem alınmakta geç kalınmış olumsuz bir durum varsa su üstüne çıkar.

Bir Krizin Ortaya Çıkması Neye Sebep Olur?

  • İşletmelerin kurumsal itibarını zedeler
  • Finansal kayıp yaşamasına sebep olur.
  • Krizler işletmelerin iş birliği içinde oldukları paydaşlarını kaybetmesine neden olur.

Krizler acil durum yönetimi gerektirir. Plansız ortaya çıkan eylemler olduğu için tüm organizasyon için önemli bir sınav niteliği taşımaktadır. Kriz durumunda hem çalışanlarının hem de işletmenin genel sorunları artar, alınan her karar için yöneticiler sorgulanır, Krizler huzursuz, tedirgin bir kurumsal çevrenin oluşumuna yol açar.

Ülkemizde yer alan her sektördeki işletmeler ortaya çıkabilecek kurumsal veya küresel krizden büyük veya küçük payda içinde koşulsuz etkilenmektedir. Ekonominin bacasız sanayisi olarak adlandırılan emek-yoğun anlamında personel döngülerinin en fazla olduğu turizm işletmeleri de kriz durumlarında ciddi bir şekilde tehdit altındadır.

Karşılaşabilecek krizlere karşı turizm işletmelerinin hazırlıklı olması, işletme yöneticilerinin yönetsel faaliyetlerini doğru kullanmaları ve herhangi bir acil durumda işletmenin menfaatleri doğrultusunda karar almaları ile kriz yönetimi ilişkilendirilir. Örnek olarak verilen turizm sektörü gibi sürekli değişen şartlar altında çevreye ve hayata uyum sağlamaya çalışan tüm şirketler kendi dengelerini belirli bir seviyede tutmak için krizin boyutu ne olursa olsun sağlıkla karar verme yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir.

İşletmelerin kriz dönemlerinde boyutu ne olursa olsun yapması gereken en önemli özelliği sağlıklı karar verebilme yeteneğidir.

Bir kurum herhangi bir kriz durumu ile karşılaştığında önce kendi içinde değerlendireceği birtakım sorular sorar;

  • Bu bir kriz mi, yoksa kısa vade de herkesi tedirgin eden ekonomik bir sorun mudur?
  • Kriz uluslararası boyutta mı yaşanıyor, lokal bir bölge içinde mi gerçekleşmekte?
  • Herhangi biri bu yaşanan durumu kriz olarak teyit etti mi?
  • Kriz içinde doğacak hukuki sonuçlar neler?
  • Krizi yönetmek için hangi ekip ve kaynaklara ihtiyaç duyacağız?

Krizler birçok değişim ve gelişim süreçlerini de beraberinde getirir. Bu süreç içinde bazı kurumlar ekonomik, sosyal benzeri alanda krizler ile karşılaşırken bazıları da faaliyet gösterdikleri alanda satışlarını ya da cirolarını arttırabilme fırsatları yakalayabilmektedir. Ani ve olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalan işletme yöneticileri krize karşılık stratejiler üzerine ilerlemeli ve bunları kendi bünyesinde nasıl kullanılması gerektiğini belirlemelidir.

Kriz Yönetimi için Önemli Stratejiler

A-İşletmenin Ortadaki Krizi Reddetme Stratejileri

  • Krizin varlığını dolaylı olarak reddetme: İşletme ortaya çıkan krizi kabullenmeyip başkalarının üzerine atarak süreci yönetmeye çalışır. Bu durum iş dünyasında yanlış izlenimlere yol açar.
  • Krizi direk reddetme: İşletme tarafınca herhangi bir krizin olmadığı, asparagas haberin yapıldığı ima ve iddia edilir.
  • Başkalarını suçlama: Krizin işletme dışından kişilerce yaratıldığını savunur ve tüm olup biten durumu onların üzerine atar. Krizden etkilenen kendi çalışma sistemini değil, onları sorumlu tutar.

B-Kriz Etkisini Kontrol Altına Alıcı Azaltıcı Stratejiler

  • Kontrol edici bahaneler sunmak: Bir Kriz içerisindeki kargaşayı azaltmak ve olayın kurumun sorumluluğu altında olduğunu bildirmek üzere krizi tetikleyen olayların kontrol altına aldığını belirtilir. Kriz söylentisinin çevre içinde fazlaca yayılması engellenir.
  • Hukuki çözümler üretmek, İşletme kurumun içinde bulunduğu durumun en az zarar ile algılanması için hukuki yoldan çaba gösterir

C-Kriz Sonrası Yeniden İtibar Kazanabilme Stratejileri

  • Tazminat veya benzeri hediyeler: Krizden zarar gören çalışanlarına para ve benzeri hediyeler sağlayarak var olan kurumsal itibarın yeniden kazanılmaya çalışılması
  • Özür Dilemek: İşletme yönetimi krizin tüm sorumluluğu üstlenir, özür diler.

D-Krize Destek Stratejileri

  • Hatırlatma ve birlik olma: İşletmenin krizden önceki iyi ve başarılı durumun hatırlanmasına özen gösterilerek krizin yarattığı stres ve gerginliğin azaltılması ve işlerin bir an önce eskiye dönme çabasını karşılamadır.
  • Mağduriyet: Kriz yöneticisinin kriz mağduru olduğunu anlatan ifadeleridir.

Kriz Nedir?

Bir işletme veya bir örgüt içinde rutin iş uyumunun bozularak aniden ortaya çıkan herhangi bir acil durumdur. Kaosun yayılmasını önleme sistemlerini yetersiz hale getirir. İşletmelerin tüm fonksiyonlarını etkileyerek hem finansal hem de itibar kayıplarına yol açar.

Kriz Yönetimi İçin Farklı Stratejiler Nedir?

Ortaya çıkan her kriz işletmeleri farklı yönde etkiler. Bir krizi reddetme, kontrolünü azaltma, yeniden itibarını kazandırabilme, Krize destek stratejileri gibi içinde pozitif ve negatif etkileri birlikte barındıran stratejiler vardır.

Krizler Sadece Olumsuz Sonuçlar Mı Bırakır?

Hayır. Her kriz bir fırsattır. Bazı örgüt ve organizasyonlar çökme yaşarken bazı kurumlar faaliyet gösterdikleri alanda satışlarını ya da cirolarını artırabilme fırsatları yakalayabilmektedir.

Bu yazıyı beğendiysen
şimdi paylaş!   

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s