sostac planı

SOSTAC PLANI NEDİR?

SOSTAC 1990 yılında PR Smith tarafından hazırlanan bir dijital pazarlama planı modelidir. 1998 yılından itibaren resmi bir şekilde kullanılan SOSTAC planı 2011 yılında en yaygın kullanılan üçüncü pazarlama modeli seçilmiştir. Pratik 6 hedeften oluşan SOSTAC kullanıcıya bireysel taktikler vererek uygun bir iş planı çıkarılmasına yardımcı olur.

SOSTAC Açılımı

SOSTAC 6 farklı yöntemin İngilizce baş harflerinden oluşturulmuş bir çalışma planıdır.

  • Situation Analysis -Durum Analizi- Bu çalışma notları altında şu anda nerede ve ne yönde olduğunu çıkaran destek bilgiler vardır. Bazı noktalarda SWOT analizine benzerliği vardır. Şu anda neredeyim sorusun cevap arar.
  • Objectives -Amaçlar- Bu çalışma planı sonucunda nerede olmak istiyorum?
  • Strategy -Strateji- Planlar dahilinde istenilen noktaya nasıl varabilirim?
  • Tactics -Taktikler- Ayrıntıları oluşturup hedefe nasıl gidebilirim?
  • Action -Eylem- Plan uygulama aşaması nedir?
  • Control -Kontrol- Planı ölçme, izleme, gözden geçirme, güncelleme, gerektiğinde güncel bilgilerle değiştirme noktalarını ele alır.

6 aşamalı her biri birbiriyle bağlantılı soru kalıpları önemli bir zaman dilimi gerektirir.

İlk Adıma Nereden Başlanır?

Situation Analysis (Durum Analizi): Dijital pazarlama planı oluştururken ilk adım bugünkü durumunuzu anlamaktır. Müşterilerin kimler olduğunu görmek ve rakip analizi yapmaktır.  Böylece ana sorunlar belirlenir

Objectives (Amaçlar) kısmında planınızın başarıya ulaşması için ölçülebilir bir amaç belirlenmelidir. Amaçlar diğer adımlara rehberlik edecektir. Online pazarlama veya sosyal medya kampanyaları hazırlarken temel hedeflerinizden sapmayın.

Strategy (Strateji) bölümünde müşterilerin ilgisini çekmek için bu bölümü konumlandırın. Hedefleme, segmentasyon gibi detaylara öncelik verin. Hedef kitle üzerinden konuşun.

Tactics (Taktikler) aşaması fikirlerin ortaya çıktığı adımdır. Yapılacak tüm faaliyetlerin aşamalar kısmını açıklar. Landing page, web sitesi optimizasyonu, kampanya detayları gibi…böylece yapılacaklar somut olarak görülür.

Control (Kontrol)

Son adım dijital pazarlama planının uygulanması için gerekli olan bütçe kısmının oluşturulma kısmıdır.  Hedeflerin belirlenmiş KPI’ler ile takibi işleri kolaylaştırır ve sistematik kontrolü kolaylaştırır. Bu adım Performans ölçütleri, bütçe kaynak tahsisi, plan zaman çizelgeleri bölümlerini içerir.

Her madde detaylı bir şekilde çözümlendiğinde ortaya geniş bir pazarlama planı çıkıyor. Dijital pazarlama içinde gerçek anlamda yer almak isteyenler 4P yanında bu plan üzerinden de gidebilirler.

Detaylı bilgi isteyenler 4 dakikalık bu sunumu izleyebilirler. 

Sostac Planlaması Nedir? Nelerden oluşur?

Dijital pazarlama alanında 1998 yılından bu yana resmi bir şekilde en çok kullanılandijital plan hazırlığı yöntemlerinden biridir. En önemli özelliğini kolay ve pratiktir. Plan içerisinde 6 aşama metodu uygulanır. SOSTAC, Situation Analysis, Objectives, Strategy, Tactics, Action ve Control kelimelerinin baş harfinden oluşmaktadır.

Objectives (Amaçlar) Kısmında Neyi Ön Planda Tutmalıyız?

Amaçlar bölümü bize iş planımızda nerede olmak istediğimizin yanıtını verir. 5S’i buraya uyarlayabiliriz. Sell: Satış kanalı olarak internetin kullanımı, Serve: Müşteri hizmeti için internetin kullanımı, Speak: Hedef kitle ile iletişim kurmak, Save: avantajları ön plana çıkararak kar’a geçirebilme, Sizzle: Online bir marka oluşumu için internette yer edinme amaçlarını listeleyebiliriz.

Strateji ve Taktik Arasındaki Fark Nedir?

Strateji; Bir amaç doğrultusunda istenilen yerde nasıl olunur sorusuna cevap arar. Hangi araçların bu aşamada kullanılacağın bir listesi yapılır Dijital alanda segmentasyon, konumlandırma ve küçük ara hedefler belirlenir. Taktikler ise yapılan bu strateji doğrultusunda oraya nasıl giderim sorusunu cevaplandırır. Yol gösterir. Kampanyaya uygun hangi kanalların kullanılması gerektiğine cevap aranır.  Sosyal ağ, e-mail pazarlama, mobil pazarlama vb…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s